VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Is een advocaat echt nodig als ik ga scheiden?

Geplaatst op: 25-07-2021, 12:00:57

Wie gaat scheiden is verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Maar je hebt wel een keuze in de intensiteit van de ondersteuning en daarmee ook invloed op de uiteindelijke kosten van de echtscheiding. Hoe zit dat?

Een echtscheidingsadvocaat vervult een belangrijke rol bij elke echtscheiding. Het is in Nederland namelijk niet mogelijk voor gehuwde stellen om uit elkaar te gaan zonder hiervoor gebruik te maken van de hulp van een echtscheidingsadvocaat. In dit artikel leggen wij uit welke rol zo\'n advocaat speelt en welke keuzemogelijkheden je hebt.

Waarom kan ik niet zonder familierechtadvocaat als ik ga scheiden?

Wie in ons land gaat scheiden is verplicht om hiervoor gebruik te maken van de hulp van een echtscheidingsadvocaat. Een familierechtadvocaat (die zich vaak ook aanbiedt als mediator) is namelijk de enige personen die bevoegd is om een scheiding bij de rechtbank aan te vragen. Een echtscheiding behoort immers tot het personen- en familierecht.

Familierechtadvocaten zullen dus altijd betrokken zijn bij een scheiding. Maar hoe groot deze betrokkenheid is, hangt af van de situatie en jouw wensen.

Wat is de rol van deze advocaat?

De belangrijkst rol van een echtscheidingsadvocaat is de belangen van zijn cliënt behartigen gedurende het echtscheidingstraject. Hierbij moet je vooral denken aan het formuleren van de benodigde rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten, zoals het echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan.

De advocaat voert hiervoor overleg met de juridische ondersteuning van de andere partij. Als er geen overeenstemming kan worden bereikt, zal de rechter zich erover buigen. De advocaat zal dan vooral de rol aannemen van vertegenwoordiging.

Uiteraard begeleidt een echtscheidingsadvocaat je ook bij alle (juridische) stappen die moeten worden doorlopen nadat een rechter de scheiding heeft uitgesproken. Hij helpt je bijvoorbeeld bij een eventueel hoger beroep of het tekenen van de akte van berusting als je van die mogelijkheid afziet. Ook zorgt hij ervoor dat het vonnis (de uitspraak van de rechter) wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie waren getrouwd.

In hoeverre moet ik gebruik maken van een advocaat voor mijn scheiding?

Door echtscheidingsadvocaten in de arm te nemen worden beide partijen voor een groot deel ontzorgd. Je kunt je echter afvragen of hier wel behoefte aan is. Ben je betrokken bij een vechtscheiding, waarbij je niet meer op een redelijke manier met je ex-partner kan communiceren, dan is deze ondersteuning van grote waarde.

Ook in ingewikkelde situaties kan de expertise van een echtscheidingsadvocaat zeer welkom zijn. Bijvoorbeeld bij een hoge schuldenlast, de verdeling van een eigen bedrijf of als sprake is van een samengesteld gezin.

Wat kost het eigenlijk?

Daar staat wel tegenover dat een intensieve (individuele) ondersteuning door een echtscheidingsadvocaat behoorlijk in de papieren kan lopen, want de advocaatkosten zijn behoorlijk hoog. Een gemiddelde familierechtadvocaat hanteert een uurtarief van rond de €150. Daar komen vaak de kantoorkosten en de BTW nog bij. Als we alles bij elkaar optellen, moet je, in het gunstigste geval, rekenen €3.000, maar vaak een stuk meer.

Daarnaast loopt het beslissingstraject over veel schijven en hebben agenda-technische zaken een remmende werking op het tempo van het echtscheidingstraject.

Al deze factoren spelen een belangrijke rol in de overweging in hoeverre het een goede keuze is (lees: noodzakelijk is) om gebruik maken van een advocaat voor een scheiding.

Wat is het alternatief?

Hoewel een echtscheidingsadvocaat zonder twijfel veel voor je kan betekenen bij een scheiding, moet je je afvragen of dit (op financiële- en praktische gronden) wel de beste keuze voor jou is. Er is namelijk een alternatief voorhanden: mediation.

Bij mediation doorloop je met je ex-partner gezamenlijk het traject en formuleer je uiteindelijk zelf de afspraken die van belang zijn om je huwelijk te kunnen ontbinden. Hierbij maak je samen gebruik van de ondersteuning van de mediator. Deze zal uiteraard volledig neutraal blijven, om het proces niet te beïnvloeden.

Het grote voordeel van een mediator is dat je vaak minder uren juridische ondersteuning nodig hebt en het traject een groter zelfstandig karakter heeft, waardoor je de echtscheiding binnen een korter tijdsbestek kunt afronden. Alles valt of staat wel met de bereidheid van beide partijen om de route gezamenlijk af te leggen.

Bron: bijdrage van 20 juli 2021 door Judex op www.iexgeld.nl

Vorige pagina